020 1121500

Soita nyt

Polvikipu: tunne oireet ja ennaltaehkäisytavat

Me Stannahilla tiedämme, kuinka polvikipu voi vaikuttaa asiakkaidemme päivittäisiin rutiineihin ja itsenäiseen elämään. Tämän vuoksi ennaltaehkäisy on tärkeää.

Kirjoittanut Stannah , 04-12-2019

Polvikipu on yksi tärkeimmistä liikkumisvaikeuksien aiheuttajista

Jos sinä tai joku tuttavasi kokee vakavaa polvikipua, on se sitten polvivamman, nivelrikon tai nivelreuman aiheuttamaa, tiedät, kuinka vaikeaa ja kivuliasta on kulkea 200 metrin matka ruokakauppaan, suoriutua jokapäiväisistä askareista, kivuta saunan lauteille ja pois tai kulkea ylös ja alas portaita.

Vaikka polvivamma voi parantua ajan myötä, nivelrikon aiheuttama polvikipu on rappeuttava sairaus. Joskus polvivamma voi jopa altistaa kyseisen nivelruston myöhemmin syntyvälle nivelrikolle.

Ehkä tämä ei tullut sinulle yllätyksenä ja tunnet jonkun, joka kärsii polvikivusta joko loukkaantumisen, nivelrikon tai osteoporoosin seurauksena. Vaikka onkin selvää, että kehomme heikkenee ikääntyessämme, se ei tarkoita, että olemme kaikki tuhon omia.

Ikääntyessä alamme miettiä tuntemiamme ikäihmisiä, joilla on nivelrikko. On aivan tavallista pohtia, kuinka he selviytyvät kivun ja liikkumisen vaikeuksien kanssa. Etenkin me, jotka työskentelemme Stannahilla, olemme onnekkaita saadessamme tutustua asiakkaidemme inspiroiviin ja kauniisiin kertomuksiin. He ovat todellisia sankareita! Heidän kertomuksensa ovat saaneet meidät pohtimaan syvällisemmin, mitä asiakkaamme käyvät läpi, ja etenkin ne, jotka kärsivät polvinivelen kivuista, kuinka se on vaikuttanut heidän päivittäisiin askareisiinsa.

Miksi ihmiset ovat niin alttiita kärsimään polvikivusta ja polvivammoista?

Hyvä kysymys!

Tieteelliseltä kannalta kyseessä on pystyasennon mukanaan tuoma varjopuoli, kuten Jennifer Ackerman toteaa National Geographic Magazine -lehdessä. Toisin sanoen: “Me osaamme seistä, kävellä ja juosta helposti ja kestävästi, mutta kärsimme kipeistä jaloista ja polvivammoista; me voimme kääntää ja vääntää selkärankaamme, mutta silti suurin osa meistä kärsii selkäkivuista jossain vaiheessa elämäänsä.”

“Me ihmiset luovuimme vakaudesta ja nopeudesta. Me luovuimme jalasta tarttumisvälineenä. Me saimme taipuisat sormet ja hauraat nivelet.”
Jennifer Ackerman

Ihmiskeho ei ole 100 % sopeutunut pystyasentoon.

Tämä tarkoittaa evoluution kannalta, että ihmiskeho ei ole 100 % sopeutunut pystyasentoon.

Saatat olla kiinnostunut tutustumaan tähän blogikirjoitukseen tarkemmin, jos kärsit polvikivusta tai silkkaa uteliaisuuttasi. Kirjoitus antaa vastauksia polvikivusta ja kertoo tarkemmin polvinivelen rappeutumisprosessista sekä neuvoo jotain ehkäiseviä toimia, joita voit tehdä.

Mikä on polven tehtävä?

Jennifer Ackermenin kirjoituksen “Pystyasennon varjopuoli” (The Downside of Upright) sekä Scott Dyen mukaan polvinivel on “360 miljoonaa vuotta vanha upeasti suunniteltu rakenne, jonka tehtävänä on siirtää kuorma raajalta toiselle“. Kuitenkin seisoessamme pystysuorassa polviin, nilkkoihin ja jalkaan kohdistuu enemmän kuormitusta ja painetta. Itse asiassa polvinivelet ovat yksi eniten loukkaantumisille alttiista nivelistä ihmiskehossa, minkä kustannukset voivat olla Yhdysvalloissa jopa miljoonan vuodessa.

“Polviin liittyvät lääketieteelliset toimenpiteet kustantavat jopa miljoonan vuodessa Yhdysvalloissa.”

Tämä saattaa kuulostaa pelottavalta sellaisesta, jolla on polvikivun aiheuttamia vaikeuksia tai joka on huolissaan läheisistään. Pelkoon on aihettakin: polvikipu tai polvivamma voi johtaa liikkumisrajoitteisiin polvissa, joiden tehtävänä on taata kehon vakaus ja joustavuus. Polvet myös mahdollistavat jalkojen taittamisen ja suoristamisen. Sekä joustavuus että vakaus ovat välttämättömiä halutessamme seistä, kävellä, juosta, polvistua, hypätä, kääntyä ja elää normaalia elämää.

Polvet eivät toimi yksinään, vaan kehossa on muita osia, jotka auttavat polvia hoitamaan tehtävänsä. Näitä ovat mm.:

 • luut
 • rustot
 • lihakset
 • nivelsiteet
 • jänteet

Jos jokin mainituista osista vahingoittuu tai vammautuu, seurauksena voi olla voimakas polvikipu.

Toisille tämä kipu aiheuttaa lamaantumisen ja negatiivisten tunteiden vyöryn, kun taas toiset keskittyvät etsimään tietoa kivun syistä ja siitä, mitä sille voi tehdä.

Mikä aiheuttaa polvikivun?

Kipu sinällään on evoluution kannalta tärkeää. Se on kuin viesti aivoilta, joka kertoo, että kehossamme on jotain pielessä ja se vaatii välitöntä huomiotamme.

“Yksi kivun keskeisistä ominaisuuksista on, että se vaatii selityksen.”
Anne Carson, Plainwater

Nyt keskitymme ymmärtämään polvikivun aiheuttajia. Itse asiassa sekä miehet, naiset että lapset voivat kärsiä polvikivusta. Sitä voi esiintyä kenellä tahansa, missä tahansa elämänvaiheessa. Kuitenkin se on yleisempää, kun ikäännymme.

Tarkastellaanpa joitain polvivammoja, jotka voivat aiheuttaa kovaa polvikipua:

 • Yhtäkkiset vääntöliikkeet, venähdykset ja polven rakennetta tukevien nivelsiteiden ja jänteiden loukkaantumiset
 • Nivelkierukan (puolikuun muotoinen levy, joka toimii iskunvaimentajana) repeäminen
 • Polvilumpion (kolmionmuotoinen luu, joka liukuu pitkin reisiluuta) murtuma
 • Polvilumpion sijoiltaanmeno
 • Rasitusvammat tai tulehdus polveen kohdistuneen toistuvan tai pitkittyneen paineen johdosta (portaiden kiipeäminen, polkupyörällä ajo, hölkkä, hyppiminen) tai leikkauksen jä

Urheilijat tai työntekijät, joiden työ aiheuttaa toistuvaa polviin kohdistuvaa kuormitusta, ovat huomattavassa vaarassa saada polvivamma

Eikä tässä kaikki.

Polvien nivelrikon syytä ei tiedetä. Useimmat tutkijat uskovat sen johtuvan erilaisten tekijöiden yhteisvaikutuksesta, kuten seuraavista:

 • lihasheikkous
 • liikapaino
 • perinnöllisyys
 • nivelvamma tai jatkuva kuormitus
 • jatkuva altistuminen kylmälle
 • ikääntyminen

Mitä eroa on nivelreumalla ja nivelrikolla?

Eri nivelvaivat

Itse asiassa polven nivelvaivojen takana voi olla erilaisia sairauksia. Näistä yleisimmät ovat nivelreuma ja nivelrikko:

 • Nivelrikko on yleinen iäkkäämmillä ja sitä esiintyy käytännössä maailmanlaajuisesti. Enemmin tai myöhemmin polvet alkavat pettää. Kyseessä on jatkuva kulumisprosessi, joka aiheuttaa polviluiden välisen pehmentävän kerroksen eli ruston tuhoutumista ja ohenemista. Luiden epämuodostumat lisäävät nivelrikon riskiä polvissa, sillä silloin nivelet ovat jo valmiiksi epämuodostuneita ja voivat sisältää vaurioitunutta rustoa.
 • Nivelreuma on tyypillinen autoimmuunisairaus, joka ilmenee pysyvänä tulehduksena nivelissä. Sille on tyypillistä symmetrisyys, ja se aiheuttaa nivelten vaurioitumista ja vaikuttaa koko elimistöön. Polvissa esiintyvä nivelreuma on polvinivelissä esiintyvää tulehdusta. Nivelreuman aiheuttama tulehdus voi vähitellen tuhota polviniveltä ympäröivän ruston ja luun.

Vaikka nämä kaksi nivelvaivaa ovat erillisiä sairauksia, niissä on samanlaisia piirteitä. Niiden oireissa on kuitenkin eroja. Tarkastellaanpa niitä tarkemmin:

 • Nivelreuma vahingoittaa niveliä ja ympäröiviä lihaksia, kun nivelrikko vahingoittaa ainoastaan niveliä.
 • Nivelreumaan vaikuttaa perinnöllinen alttius ja se voi alkaa missä iässä tahansa, kun taas nivelrikkoa esiintyy yleensä iäkkäämmillä ihmisillä.
 • Nivelreuma pahenee nopeasti ja asteittain, kun taas nivelrikossa on kyse hitaasta rappeutumisprosessista.
 • Nivelreuma on vakavampi kuin nivelrikko.

Mitkä ovat polven nivelreuman oireet?

Nivelreuman tunnistaminen sen alkuvaiheessa voi olla hankalaa ja saatatkin pohtia, millaisista oireista pitäisi olla tietoinen.

Oireita voi esiintyä etenkin aamuisin tai levon jälkeen. Esimerkiksi:

 • Nivelten jäykkyys aamuisin: Nivelrikosta johtuva polvinivelen jäykkyys voi rauhoittua puolessa tunnissa, kun taas nivelreumasta johtuva polvinivelen jäykkyys kestää paljon pidempään, mahdollisesti suuren osan päivästä.
 • Polven rustot alkavat rikkoutua ja jättävät polven luut hankautumaan toisiaan vasten kävellessä.
 • Turvotus tai nesteen kertyminen useiden nivelien ympärille samanaikaisesti, tavallisimmin ranteissa, käsissä, sormissa ja polvinivelissä.
 • Samat nivelet oireilevat molemmin puolin kehoa.
 • Pienet ihonalaiset kyhmyt (reumakyhmyt).
 • Jatkuva väsymys ja lievä

Saatat kärsiä jäykkyydestä ja turvotuksesta polvissa ja kipu pahenee vaativasta liikunnasta. On hyvin todennäköistä, ettet voi liikuttaa polviasi entiseen tapaan.

Toisaalta, jos ainut huomaavasi muutos ovat äänekkäät polvet noustessasi ylös, tämä saattaa olla jotain yleisempää. Jopa New York Times on omistanut artikkelin aiheelle. Jokainen on joskus kokenut polvien naksumista, mutta on tärkeää ymmärtää ero normaalin naksumisen ja sairauden aiheuttaman polvien pitämän äänen välillä.

Stannah on vienyt asian vielä pidemmälle ja kehittänyt puvun, jonka avulla voitiin jäljitellä useita nivelten kiputiloja (Arthritis Suite Experience). Ei ole olemassa parempaa tapaa eläytyä ja tutustua nivelreuman oireisiin kuin tuntea ne itse. Tämä erityinen puku koostuu hihnoista, joissa on pikkukiviä jäljittelemässä nivelliitoksissa tuntuvaa epämukavaa tunnetta. Polvista ja käsistä löytyy kaikkein kivuliaimmat kohdat ja suurimmat fyysiset haitat.

Millaista on elämä nivelrikon kanssa?

Millaista on elämä nivelrikon kanssa?

Ikääntyessä on tavallista tuntea, etteivät nivelet ole enää niin joustavia kuin ennen. Vanheneminen ei ole kivutonta. Jos et tiedä, mistä nivelrikossa on kyse, haluat ehkä kuulla sen syistä ja oireista.

Nivelrikon perimmäistä syytä ei tunneta, mutta taipumus nivelrikkoon näyttäisi periytyvän ja sairautta esiintyy etenkin ihmisten vanhetessa. Yli 50-vuotiailla naisilla nivelrikkoa esiintyy useammin kuin miehillä. Kuitenkin ensioireet voivat ilmetä jo nelikymppisenä ja kehittyä hitaasti.

Nivelrikossa nivelten pintaa peittävä rusto alkaa rappeutua. Ruston tehtävänä on peittää luun päät ja mahdollistaa niiden liikkuminen toisiaan vasten pehmeästi. Nivelrikko kuitenkin heikentää ja ohentaa vähitellen nivelrustoa.

Terve polvi taipuu ja oikenee ilman kipua kiitos tämän pehmeän ja joustavan ruston, joka peittää ja suojaa polven luita. Ihmisten ikääntyessä esiintyy usein ruston rappeutumista ja luiden hankautuminen aiheuttaa kipua.

Yli 50-vuotiailla naisilla nivelrikkoa esiintyy useammin kuin miehillä.

Joissain tapauksissa nivelrikko saattaa aiheuttaa liikkumisongelmia ja yksinkertaisetkin tehtävät tuntuvat vaikeilta suorittaa, kuten tavaroiden kantaminen ylös ja alas portaita ilman apua tai käyttämättä kaidetta tukena.

Vaikka liikunta ei aiheuta nivelrikkoa, liian raskaan liikunnan tai onnettomuuden aiheuttama loukkaantuminen ja nivelvamma voi johtaa nivelrikon kehittymiseen.

Nivelrikon puhkeamiseen vaikuttavat monet eri tekijät:

 • Ikä: ruston paraneminen ennalleen heikkenee iän myötä.
 • Perinnöllisyys: nivelrikkoon vaikuttaa perinnöllinen taipumus. Länkisääret tai pihtipolvet ja nivelväsymys voivat lisätä sairauden riskiä.
 • Paino: mitä enemmän painat, sitä enemmän polvesi joutuvat tekemään töitä, ja tämä vaikuttaa nivelliitoksiisi.
 • Vammat: aiempi polvivamma, esimerkiksi urheiluvamma, voi edesauttaa nivelrikon syntymistä.
 • Liiallinen rasitus: ihmiset, jotka polvistuvat tai kyykistyvät paljon, nostavat raskaita esineitä tai kävelevät paljon työssään, ovat alttiimpia polvivammoille ja kulumille. Heillä on suurempi riski sairastua nivelrikkoon.
 • Muut sairaudet – esimerkiksi lupuksesta ja Lymen taudista kärsivillä on suurentunut todennäköisyys saada nivelrikko.

Kun muistetaan, että nivelrikko pahenee ajan myötä, sitä parempi, mitä aiemmin aloitat nivelrikon ehkäisyn.

Kuinka polven tulehdusta ja jäykkyyttä hoidetaan?

Vaikka nivelreumaan ja nivelrikkoon ei ole olemassa parantavaa hoitoa, tulehdusta ja kipua voidaan lievittää. Varhaisessa vaiheessa aloitettu tehokas hoito voi olla ratkaisevan tärkeää taudin hidastamiseksi ja pysäyttämiseksi nivelreumassa. Jos sinulla on jonkin nivelsairauden oireita, on tärkeää, että vältät nivelten vaurioitumista lisää ja säästät niitä rasitukselta.

Jos kipu on sietämätöntä, lääkäri voi määrätä sinulle lääkityksen. Usein kipulääkkeet tai steroidipistokset tarjoavat välitöntä helpotusta. Kuitenkin sivuvaikutusten kannalta on hyvä tietää, että on olemassa myös vaihtoehtoja:

 • Tulehdusta alentavan voiteen hierominen polviin voi lievittää kipua ja turvotusta.
 • Fysioterapeutti voi auttaa sinua näyttämällä liikkeitä, jotka pitävät nivelet liikkuvina ja vahvistavat polvea ympäröiviä lihaksia saamatta aikaan lisää

Toisaalta, jos kipu on siedettävä, mutta haittaa silti päivittäisiä toimiasi, lääkärisi saattaa suositella sinulle muutoksia elämäntapaasi nivelten suojaamiseksi ja ruston rappeutumisen hidastamiseksi. Terveellisempi elämäntapa sisältää seuraavia:

 • Kuormittamaton liikunta: kävely, uinti ja vesiliikunta ovat parhaita vaihtoehtoja. Muista myös sopivien jalkineiden käyttö, jotka vähentävät polviniveliin kohdistuvaa kuormitusta kävellessä. Kuitenkin on suositeltavaa pitää taukoa liikunnasta pahimman vaiheen aikana.
 • Reisilihasten vahvistaminen: reisilihaksia vahvistavat liikkeet ovat tärkeitä. Reisi- ja pakaralihasten vahvistaminen parantaa liikkuvuutta ja voi helpottaa polvikipua.
 • Niveltuki voi tukea niveliä ja luita ja helpottaa kipua ja epämiellyttävää
 • Glukosamiinivalmisteet voivat helpottaa lieviä Glukosamiinia esiintyy luontaisesti rustoissa, ja sen uskotaan auttavan uuden ruston rakentumisessa.
 • Ruokavalio: nivelvaivoihin ei ole olemassa erityistä ruokavaliota, mutta osa ihmisistä kokee rasvan ja maitovalmisteiden pahentavan oireita ja tulehdusta. Toisaalta säännöllinen omega-3-rasvahappoja sisältävien tuotteiden, kuten lohen, tofun ja saksanpähkinöiden käyttö saattaa helpottaa oireita. Välimeren ruokavalio, joka sisältää runsaasti hedelmiä, kasviksia, viljatuotteita ja oliiviöljyä, voi auttaa fyysisen liikkuvuuden ja vireyden parantamisessa.
 • Painonpudotus: Ylipaino pahentaa nivelrikkoa. Muutamien kilojen pudottaminen voi helpottaa polviisi kohdistuvaa kuormitusta. Paino kannattaa pitää mahdollisimman lähellä pituutesi ja ikäsi pohjalta määritettyä
 • Lepuuta ja säästä polviasi, jos niihin sattuu.
 • Akupunktio: akupunktiota on harjoitettu yli 3000 vuoden ajan, ja sen uskotaan helpottavan kipua vapauttamalla neurokemikaaleja stimuloitaessa tiettyjä kehon osia.
 • D-vitamiini: Tutkijoiden mukaan esimerkiksi Yhdysvalloissa koillisosissa asuvat naiset ovat suuremmassa riskissä saada nivelreuma kuin aurinkoisemmissa osissa maata asuvat. Auringon puute voi aiheuttaa D-vitamiinin vajausta. D-vitamiinin puutos puolestaan on yhdistetty muihin autoimmuunisairauksiin. Ole kuitenkin varovainen ja käytä korkean suojakertoimen aurinkovoiteita.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmiset, jotka saavat oikea-aikaista hoitoa nivelreumaan tai nivelrikkoon tuntevat olonsa paremmaksi nopeammin ja yleisemmin ja viettävät todennäköisemmin aktiivista elämää. Heillä esiintyy myös harvemmin sellaista nivelsairautta, johon tarvittaisiin leikkaushoitoa ja tekoniveltä.

Kuitenkin, jos elämäntavan muutokset eivät auta vakavasti vaurioituneisiin polviniveliin ja kykysi selviytyä päivittäisistä askareista on olennaisesti heikentynyt, leikkaus voi olla tarpeen. 3 yleisintä leikkausta ovat:

 • Artroskopia: poistetaan irrallisia ruston kappaleita rustopinnan pehmentä Menetelmän tehokkuus heikkenee riippuen nivelrikon etenemisasteesta.
 • Osteotomia: luun osien katkaisu polven läheisyydestä polven kireyden vähentä
 • Tekonivelleikkaus: kyseessä voi olla vahingoittuneiden osien tai koko polven korvaaminen keinotekoisella istutteella.

Polvileikkauksen jälkeen paranemisprosessi saattaa kestää yli 12 viikkoa. Tällöin potilaan on oltava erityisen varovainen paranemisen kannalta kriittisten viikkojen aikana, sillä vähäinenkin polven kuormitus tai jännitys voi aiheuttaa komplikaatioita.

Vaikka kaikki nämä sairaudet voivat pahentua, useita niistä voidaan ehkäistä noudattamalla terveellistä elämäntapaa ja hoitamalla oireita.

Ennaltaehkäisevien toimien merkitys usein unohdetaan, mutta Stannah haluaa korostaa ehkäisyn merkitystä avaintekijänä näiden ilmeisen väistämättömien sairauksien kehittymisen hidastamisessa.

Porrashissi säästää polviasi

Jos kärsit polvinivelen vammoista ja kivusta, ole varovainen kaikkien sellaisten liikkeiden suhteen, jotka aiheuttavat kuormitusta tai kireyttä polviniveliisi. Tällaisia voivat olla esimerkiksi raskaiden kuormien nostelu tai portaiden kipuaminen ylös ja alas tavaroita kantaen. Lisäksi asiakkaamme ovat kertoneet meille, että portaiden käyttö on ensimmäisiä toimia, joissa polvissa alkaa tuntua kipua.

Miksi polviin sattuu portaita kiivetessä?

Ikäihminen porrashississä

Polviin usein sattuu portaita kuljettaessa. Mutta mistä tämä johtuu? Luettuasi tästä tekstistä jo paljon tärkeää tietoa nivelvaivoista, osaat varmasti päätellä syyn: portaissa polvilumpio joutuu liukumaan ylös ja alas pitkin reisiluuta tavallista useammin. Jos nivelrusto on kulunut, saatat tuntea kipua luiden hankautuessa rustoon.

Me todella suosittelemme säästämään voimiasi ja polviasi miellyttävämpiin aktiviteetteihin kuin portaiden kiipeämiseen. Näin saatat myös hidastaa ja estää polvinivelten vaurioitumisen.

Liikkumisen apuvälineistä kuten kävelykepeistä, kunnon jalkineista ja porrashisseistä voi olla apua ja lisäksi ne auttavat säästämään polviasi jatkuvalta kulutukselta. Aina kannattaa muistaa, että säästämällä polviasi voit säästyä leikkaushoidolta ja säilyttää riippumattomuutesi pidempään. Riippumattomuuden menetys aiheuttaa muita ongelmia aina masennuksesta ja lihomisesta unihäiriöihin.

Liikunnan merkitystä ei voi vähätellä, mutta puhuttaessa päivittäisistä askareista, kuten tavaroiden kantamisesta ylä- ja alakertaan, siitä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä, jos se pahentaa nivelongelmia ja aiheuttaa vakavaa ruston rappeutumista.

Näin ollen niille, jotka yhä pystyvät liikkumaan aktiivisesti, mutta joille portaiden kulkeminen tuottaa tuskaa, porrashissi on erinomainen lisä ja ennaltaehkäisevä toimenpide.

Tämän ovat todenneet paitsi kokeneet työntekijämme, myös Stannahin viimeaikainen tutkimus useissa Euroopan maissa ja Yhdysvalloissa osoitti samaa. Tutkimuksen mukaan nivelkipu on yksi liikkumisongelmien pääasiallisista syistä.

 • 50 % porrashissin käyttäjistä kärsii polvinivelen ongelmista
 • 61% mahdollisista käyttäjistä kärsii polvinivelen ongelmista.

Itse asiassa 50 % porrashissin käyttäjistä kärsii nivelongelmista ja 61 % potentiaalisista käyttäjistä on kertonut kärsivänsä polvi-/nivelvaivoista.

Tämä todistaa, että polviongelmat ovat erittäin yleisiä ja aiheuttavat fyysisiä vaikeuksia ja hankaloittavat portaiden kiipeämistä tai tekevät siitä jopa vaarallista.

Toiselta kannalta tarkasteltuna liikkumisongelmien syynä on 50 %:ssa tapauksista polvinivel. Muita syitä ovat:

 • luustoon liittyvät syyt (polvinivelet – 50%)
 • väsymys (32%)
 • tasapaino/vakaus (30%)
 • hengityselimistö (23%)
 • sydän- ja verisuonitaudit (21%)
 • neurologiset syyt (14%)
 • näkö (12%)

Vaikka nivelreuman ja nivelrikon oireet voivat lamauttaa ihmisen, läheisesi saattaa silti päättää asua omassa kodissaan ja sinä olet huolissasi hänen turvallisuudestaan hänen kulkiessaan portaissa ilman apua.

Ennaltaehkäisy on huolenpitoa

Ennaltaehkäisy on parempi kuin hoito. Etenkin, jos parannuskeinoa ei ole, kuten nivelreumassa ja nivelrikossa.

Yli puolet mahdollisista käyttäjistä pitää porrashissiä teknisenä apuvälineenä, joka parantaa jokapäiväistä elämää. Me pyrimme korostamaan, että ennaltaehkäisy on ensisijaista ja tarjoamme asiakkaillemme hyödyllistä ja opettavaista tietoa. Porrashissejä pidetään sekä ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä että ongelman ratkaisuna.

Stannah todella välittää asiakkaistaan ja ymmärtää heidän kokemansa vaikeuden portaiden käytössä. Myötätunto asiakkaitamme kohtaan on ratkaisevan tärkeää osataksemme kehittää entistä tarkemmin asiakkaidemme tarpeisiin sopivia ratkaisuja. Tällainen myötätunto on avaintekijä tuotteiden suunnittelussa. Vaikka tekniset näkökulmat ovat tärkeitä, me käytämme myös huomattavasti aikaa ikääntymistä koskevan kirjallisuuden tutkimiseen voidaksemme ymmärtää paremmin asiakkaitamme.

“Ennaltaehkäisy on parempi kuin hoito.”
By Benjamin Franklin

Loppujen lopuksi olemme onnekkaita voidessamme kuulla asiakkaidemme inspiroivia tarinoita heidän matkastaan kaikkien ikääntymisen ja nivelvaivojen mukanaan tuomien vaikeuksien läpi.  Kyseessä on aina emotionaalinen matka ja me ymmärrämme, kuinka kivun kanssa eläminen, erilaiset rajoitukset, turhautuminen ja toisten avusta riippuvaisuus voivat vaikuttaa ikääntyviin psyykkisesti.

Jos sinun läheisesi, ystäväsi tai työtoverisi kärsii polvikivusta, pystyt ehkä kuvittelemaan, millaisia todellisia esteitä hän kohtaa. Meidän on kuitenkin ymmärrettävä, että sairauden ja fyysisten rajoitteiden hyväksyminen voi olla hyvin stressaavaa. Kivun lisäksi kykenemättömyys liikkua vapaasti omassa kodissa voi aiheuttaa toivottomuutta ja tunnetta hallinnan puutteesta sekä jopa masennusta. Läheisillemme voi olla vaikea ymmärtää, etteivät he enää kykene suorittamaan tiettyjä tehtäviä. Ei ole lainkaan epätavallista, että he yrittävät suoriutua tavallisista rutiineistaan vaikka eivät enää ole fyysisesti riittävässä kunnossa.

Heidän läheisenään sinä varmastikin haluat olla rauhallisin mielin ja tietää sukulaisesi olevan turvassa samalla, kun hän pääsee vapaasti liikkumaan omassa kodissaan täysin itsenäisesti.

Vaikkei polvikipuun tai polvivaivoihin ole mitään varmaa ratkaisua, porrashissi voi auttaa estämään lisävahinkojen syntymisen polviniveliin.

Toivottavasti olet saanut tästä blogitekstistä lisää tietoa ja ymmärrystä polvikivusta. Paremmat hoitokeinot ja parannustavat olisivat upea asia, mutta ymmärrys ja myötätunto ovat hyvä alku matkalla kohti ennaltaehkäisyä.

Ennaltaehkäisy on huolenpitoa!