Ikääntyminen kotona: mitä tehdä, jos portaissa liikkuminen on ongelma?

Kotona ikääntyminen tarkoittaa uudesta elämänvaiheesta nauttimista omassa rakkaassa kodissa tuntien olonsa turvalliseksi.

Kirjoittanut Stannah

Ikäänny kotona Stannahin porrashissin avulla

Erilaisista taustoista ja tulotasoista riippumatta ikäihmisiä ympäri maailman askarruttaa kysymys, kuinka ikääntyä kotona. Jos et tiedä, mitä tällä tarkoitetaan, CDC määrittelee ikääntymisen kotona seuraavasti:

 “Kyky asua omassa kodissa ja yhteisössä turvallisesti, itsenäisesti ja mukavasti riippumatta iästä, tuloista tai kyvyistä.”

Vietettyään useita vuosia omissa kodeissaan, joissa ovat kasvattaneet perheensä ja keränneet paljon muistoja, useat ikäihmiset eivät halua luopua asunnostaan vain sen vuoksi, että he vanhenevat. Saatatkin miettiä jo nyt, kuinka voisit pysyä siellä pidempään ja säilyttää samalla riippumattomuutesi muista ihmisistä. Ikäihmisten itsenäinen asuminen ei ole ongelmatonta ja ikäihmisillekin on tärkeää suunnitella tulevaisuutta

Liikkuvuuden arvioiminen

Ensimmäinen askel on fyysisten rajoitusten arvioiminen ja sen määrittäminen, kuinka ne voivat rajoittaa päivittäisiä rutiineja ikääntyessä. Pystytkö kantamaan tavaroita ylös ja alas portaita? Tarvitsetko käsikaidetta? Pystytkö kulkemaan tasaisella alueella yli 200 metrin matkan? Rehellinen itsearviointi on tässä tapauksessa tärkeää, sillä omien liikkumismahdollisuuksien realistinen hahmottaminen auttaa suunnittelemaan tulevaa paremmin. Lisäksi on tärkeää huomata, että liikkuminen voi muuttua ajan myötä ja tehtävät, jotka tuntuvat nyt helpoilta, voivat olla huomenna vaikeita suorittaa. Vaikka ikääntyminen kotona riippuu monista eri tekijöistä, niinkin yksinkertainen asia kuin kunnolliset jalkineet voi auttaa ehkäisemään kotona tapahtuvia onnettomuuksia. Muillakin pienillä lisävarusteilla kuten muutamalla oikein sijoitetulla tukikaiteella tai tukevalla suihkutuolilla voidaan parantaa kodin turvallisuutta välittömästi. Kuitenkin, jos portaat muodostuvat ongelmaksi, asiaa voi olla hankalampi ratkaista.

Mitä portaille voi tehdä?

Mitä portaille voi tehdä

Useat muistavat, kuinka helppoa lapsena ja nuorena portaissa oli kirmata ja säntäillä. Valitettavasti vanhetessa on oltava varovaisempi, ja pääsemisen turvallisesti alakertaan ja takaisin ylös voi tuntua haastavalta. Portaissa on kuitenkin päästävä kulkemaan, eikä se saisi tuntua pelottavalta. Päivän suunnitteleminen siten, ettei portaissa tarvitsisi juuri liikkua, paljastaa, että asialle pitäisi tehdä jotain. Tarjolla olevista eri ratkaisuista porrashissi auttaa ikäihmisiä asumaan turvallisesti ja itsenäisesti omassa kodissaan. Porrashissi helpottaa liikkumista eri kerrosten välillä, mahdollistaa jälleen koko kodin käytön ja helpottaa jokapäiväisiä askareita. Sen avulla voit jälleen nauttia elämästäsi omassa rakkaassa kodissasi.

Muutto pois kotoa: vaikea päätös

Yksi syy päätyä hankkimaan porrashissi, on ratkaisun yksinkertaisuus. Sen sijaan, että joutuisit luopumaan kodistasi ja hoitamaan kaikki muuttoon liittyvät monimutkaiset ongelmat, voit vain yksinkertaisesti ratkaista portaiden aiheuttaman ongelman ja pysyä omassa kodissasi. Muuton kustannukset voivat olla suuret, etenkin, jos muutat palveluasuntoon. Useimmiten uusi asunto on huomattavasti pienempi kuin olemassa oleva kotisi, jolloin sinun on päätettävä, mitä otat mukaasi ja mitä heität pois. Valitessasi porrashissin voit säilyttää kaikki tärkeät tavarasi ja säilyttää ne omassa kodissasi omilla paikoillaan.

Ikäänny kotona Stannahin porrashissin avulla

Asumista vain yhdessä kodin kerroksessa

Toinen usein harkittu vaihtoehto on makuuhuoneen muutto alakertaan. Vaikka se onkin käytännöllinen ratkaisu, asuminen yhdessä kerroksessa ei ole kovin miellyttävää etenkään, jos sinulla käy usein vieraita. Asutpa vuokralla tai omistusasunnossa, maksat koko kodista. Miksi siis käyttäisit vain osaa siitä? Muut muutosvaihtoehdot, kuten talohissin asentaminen, kuulostavat periaatteessa hyviltä vaihtoehdoilta, mutta sopivat harvoin keskiverto perheen budjettiin.

Fyysiset voimavarat keskeisenä tekijänä

Hinta, tila ja käytännöllisyys ovat kaikki tärkeitä tekijöitä päätettäessä parhaasta tavasta ikääntyä kotona. Kuitenkin fyysiset voimavarat jätetään usein huomiotta. Jokapäiväiset tehtävät, kuten pyykkien tai kauppakassien kuljettaminen kodin kerroksesta toiseen sujuvat helpommin porrashissin avulla. Käyttämällä porrashissiä kaukosäätimen avulla voit käyttää porrashissiä ruokahissinä ja säästää voimiasi. Näin sinulle jää enemmän energiaa tehdä asioita, joista nautit.

Loppujen lopuksi jokainen tilanne on erilainen ja sinun on päätettävä, mikä on oikea ratkaisu sinulle ja sinun perheellesi. Stannah on valmistanut hissejä jo yli 150 vuoden ajan ja osaa kattavan kokemuksensa ja asiantuntemuksensa avulla auttaa sinua ikääntymään kotona turvallisesti. Jos harkitset porrashissiä vaihtoehtona, ota yhteyttä viralliseen jälleenmyyjäämme Algol Trehab . He auttavat sinua löytämään oikean ratkaisun maksutta ja ilman sitoumuksia.